Work & Holiday – Gap year w Australii, Nowej Zelandii, Japonii lub Kanadzie

Work and Holiday

Chcesz wyjechać poza Unię Europejską na dłuższy czas, ale nie masz na to środków? Możesz połączyć wyjazd z zarabianiem i skorzystać z wizy „Working Holiday/Work & Holiday”, którą dla polskich obywateli oferują Australia, Nowa Zelandia, Japonia oraz Kanada. 

W skrócie

Co?Roczna wiza na wyjazd do pracy w wybranych krajach świataJak długo?Do 12 miesięcy z możliwością przedłużenia na drugi rok
Gdzie?Australia, Nowa Zelandia, Japonia, KanadaIle kosztuje?Konieczność pokrycia kosztów administracyjnych, lotu oraz przygotowania 2500-5000 USD na koncie. W trakcie wyjazdu zarabia się

Jak wygląda Work & Holiday?

„Working Holiday” lub „Work & Holiday” to nazwy używane dla wizy, która daje możliwość zatrudnienia się w docelowym kraju. Jednak na to zatrudnienie nałożone jest ograniczenie – praca w jednym miejscu nie może trwać dłużej niż trzy miesiące. Możliwe jest również opuszczanie i powrót do kraju, studiowanie oraz przedłużenie tej wizy o kolejny rok. Co ważne, praca nie jest konieczna – można też podjąć się wolontariatu. 

Mimo że początkowe nakłady finansowe mogą wydawać się wysokie, zazwyczaj zwracają się one w trakcie pracy. Wiele kosztów takich jak zakwaterowanie czy transport da się zminimalizować przez pracę w hostelach, które dają zakwaterowanie i jeżdżenie autostopem. Generalnie, Australia czy Nowa Zelandia są miejscami, gdzie nie trzeba martwić się o znalezienie pracy. 

Korzyści

Przede wszystkim zdobywa się szansę na spędzenie roku za granicą, a co za tym idzie, naukę języka, poznanie lokalnej kultury oraz zwiedzenie fascynujących miejsc. Oprócz tego, wyjazd na „Work and Holiday” jest świetną szansą na zdobycie doświadczenia zawodowego za granicą. Mimo, że jest ono krótkoterminowe, w niektórych zawodach może być przydatne. 

„Work and Holiday” jest bardzo atrakcyjne, ponieważ nie ma wielu innych możliwości na długoterminowy wyjazd za granicę, nie mówiąc o legalnym zarabianiu w trakcie podróży.
 

Jak wyjechać na Work & Holiday?

Wniosek o wizę składa się w ambasadzie kraju, a wraz z nią wiele dokumentów, które są wymienione poniżej. Płaci się również opłatę w wysokości około 150-400 USD. Przy aplikacji kluczowe jest pokazanie, że podróżowanie jest podstawowym celem wyjazdu, a zarabianie tylko sposobem na osiągnięcie tego celu – w przeciwnym wypadku aplikacja może być bardzo łatwo odrzucona. Liczby wiz są ograniczone, więc warto skrupulatnie przygotować wszystkie dokumenty oraz pilnować terminów – każdy kraj ma termin, w którym należy złożyć podanie, aby otrzymać wizę na nadchodzący rok. 

Wymagania

  • Być w wieku 18-30 lat
  • Mieć zakupiony bilet lotniczy powrotny lub wystarczająco pieniędzy na koncie, aby go zakupić
  • Zaświadczenie o niekaralności 
  • Ubezpieczenie zdrowotne

W Australii: 

  • Ukończony licencjat lub minimum dwa lata studiów magisterskich
  • Certyfikat potwierdzający znajomość języka angielskiego w stopniu komunikatywnym 

Czy warto?

„Zmieniło mi się podejście do pracy i już nie myślę o tym, że muszę znaleźć pracę w jednej dziedzinie i trzymać się tego przez całe życie. Teraz uważam, że można pracować na przykład w dwóch pracach na pół etatu albo robić jedną rzecz i coś innego na boku.”
Asia Pochroń 

Zalety

  • Szansa na długoterminowy wyjazd za granicę 
  • Brak konieczności zorganizowania pracy przed otrzymaniem wizy
  • Możliwość zarobienia pieniędzy, które znacznie przekraczają poniesione wydatki
  • Okazja sprawdzenia się w różnych (choć przeważnie bardzo prostych) zawodach

Wady

  • Liczba wiz jest mocno ograniczona i można się nie dostać 
  • Wymagane duże wydatki początkowe 

Więcej informacji

Informacje podane powyżej nie są wyczerpujące i mogą nie być zaktualizowane, więc najlepiej jest zapoznać się z informacjami na stronach rządów poszczególnych państw:

Historie z Work & Holiday 


W zakładce Poradniki możesz poznać inne sposoby spędzenia gap year.

 

Co o tym sądzisz?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.